07 januar 2012

2012

vollerslevej efterskolen
omme – endnu et skoleår er gået. I år har 81 unge lært hinanden, skolen og området at kende.


I sommerferien deltog 17 elever og tre voksne sammen med 3823 andre efterskoleelever i DGIs Landsstævne i Holbæk. Vores lille gruppe er med på mange pressebilleder fra stævnet. Stort og flot og 7 dage med efterskolesammenhold og gymna-stik. Elever og lærere øvede landsstævnets serier mange gan-ge, og resultatet var unikt. Igen var vi den eneste ordblindeef-terskole, der var med! Vi deltager også ved næste landsstævne i Esbjerg 2013.

Indholdet i fagene på efterskolen svarer til kravene til almindelige skolers overbyg-ningsklasser. Det betyder, at elever på Vrigsted Efterskole nu har mulighed for at ta-ge folkeskolens afgangsprøver og 10. klasse prøver. Mange elever indstilles til prøve i dansk og matematik, alle i 9. klasse går til prøve i samfundsfag og fysik. 8. klasse arbejder med de boglige fag, og 10. klasse kan gå til prøve enten her eller i brobyg-ning, dvs. på Erhvervsuddannelserne i Horsens. Heldigvis har vi også plads til mas-ser af valgfag, bl.a. golf, friluftsliv, idræt, krea med glaskunst, værksted, tysk, 10. klassesfag, science, 1. hjælp, musik og drama, havebrug.

I dette skoleår har vi igen opført en flot musical, Drengen der fik en lille søster med vinger, vores egen produktion lavet over en populær film. Det blev en meget flot fore-stilling, som vi viste til forældre og gæster fra andre efterskoler og folkeskoler – stor succes! Vores gymnastikopvisning vises tre gange i dette skoleår, et flot og stort pro-jekt for lærere og elever.

Dette skoleår begyndte rigtig godt på sportsfronten. Vi deltog i Beringsstafetten, et løb i Horsens i august, og vandt skolepokalen. Det gav mod og selvtillid til masser af andre stævner i skoleårets løb, og vi har deltaget i efterskolernes fodboldstævne, håndboldstævne, basketstævne og venskabsstævner af forskellige slags. I dette sko-leår har vi vundet sejre i kampe ved flere stævner, guldmedalje og flot placering i svømning, guldmedalje ved 10 km rulleskøjteløb ved Hellebjergstævnet. Mange ele-ver har valgt at være her i weekender, og der bliver lavet en masse forskelligt; leg, sport, karaoke, konkurrencer, byture, hygge.

Som noget nyt har vi i efteråret afholdt to it-kurser for elever og familier med børn, der har fået it-rygsæk med oplæsningsværktøj. Kurserne blev annonceret via brochu-rer, der blev sendt rundt til skoler i 3 kommuner og på vores hjemmeside. Det var en tordnende succes med overtegnede kurser og venteliste. Vi gentager ideen og laver nye kurser i efteråret.

Forskningsprojektet Unge Ordblinde Skriver Løs med It er afsluttet. Projekttrapporten

3

kan læses og downloades fra vores hjemmeside. Vi deltog i en stor international kon-ference Ord09 i august. Ny forskning på ordblindeområdet blev fremlagt. Vi fremlag-de vores projekt brobygningsklasse, som jeg har beskrevet og undersøgt. Rapporten om arbejdet ligger på vores hjemmeside.

Vi er nu i gang med et nyt udviklingsprojekt om ordforslagsprogrammer.

Ordblindeefterskolerne har netop afholdt vores egen konference om Unge Ordblinde skriver Løs med It – ny viden om ordblinde, i samarbejde med Dansk Videnscenter for Ordblindhed og Hjælpemiddelinstituttet. Der var 250 deltagere, vi havde to work-shops om afholdelse af prøver og brobygning. Mens alle lærere var til konference, var elever og resten af personalet i biografen og så filmen Avatar i 3D.

I dette skoleår har vi været en del ude af huset. I efteråret deltog en gruppe elever i en konference i København arrangeret af NOTA, som er et bibliotek, hvor alt kan lå-nes digitaliseret og elektronisk. Biblioteket er tilgængeligt for alle, der har læsevan-skeligheder og andre hindringer for læsning. Eleverne herfra bidrog med deres erfa-ringer og beskrivelse af behov for bøger og tekstmaterialer.

Turen til Sletten, hvor elever og lærere blev rystet sammen var endnu engang en fan-tastisk naturoplevelse. Her erfarede vi endnu engang hvad det kræver at bo ude, og hvor dejligt det er at komme hjem til et veldækket bord og badeværelser med varmt vand.

Lejrskolen gik i år til Sälen. Her var oplevelser for alle – ski, dejlige hytter. Sport, hyg-ge og samvær i et solbeskinnet svensk fjeld.

8. klasse var i november rundt i København. Vi fik lov til at bo hos Holtehus Eftersko-le i nogle dage. København blev udforsket om dagen og kammeratskab opstod på tværs af skoler om aftenen.

Teateroplevelsen i dette skoleår har været gæsteforestillinger her på efterskolen. Vi har haft besøg af Teaterhøjskolen i Toftlund to gange, som har vist nogle meget inte-ressante og spændende stykker.

I vinterferien gik der hul på et vandrør, og vandet nåede at fosse så længe, at det trængte igennem loft og gulv fra krealokalet ned på den lille drengegang og helt ned på pigegangen. 22 elevers værelser skulle renoveres. Vi fik opstillet en barak til 14 drenge på parkeringspladsen, og 6 piger blev genhuset i en villa ved siden af skolen. Efter 2 måneder er værelserne nu blevet repareret, og de er faktisk bedre, end de var før vandskaden!

I løbet af kort tid går vi i gang med at renovere spisesalen, så den kan blive pæn og nemmere at holde.

Gl. elevdag er en stor begivenhed. Det er dejligt at mange kommer, og det er godt at se de gamle elever og høre om livet efter efterskolen. Stor tak til alle jer, der kommer, jeg håber I vil komme til næste år.

Ligesom vi har dette årsskrift, kan man også finde os på vores hjemmeside og på facebook.

Tak for et godt skoleår.

Kirsten Weile

4

ÅRETS BEGIVENHEDER

16. august Skolestart

17.—25. august Introdage

31. august Emnedag om Sletten

1.—4. september Friluftstur til Sletten

18. september Forældredag

23. september Fodboldstævne

25.—27. september Blive-weekend

27. september Efterskolernes Dag

28. september Besøg på Tangeværket

29. september Foredrag ved skoletandplejen

9. oktober Skolernes Motionsdag

24. oktober Gensynsdag med gamle elever

26. oktober Projektforberedelse

28. oktober 10. klasse skolebesøg

29. oktober Teaterforestilling på Bråskovgård Efterskole

29. oktober Nota-konference

2.—6. november 10. klasse obligatorisk brobygning

3. november 9. klasse erhvervsbesøg

9.—13. november 9. og 10. klasse i praktik

10.—12. november 8. klasse i København

17. november Projektforberedelse

19. november Projektforberedelse

23.—27. november Projekt-/OSO-opgave

2. november Kortræf

2. november Terminsprøve dansk

3. december Terminsprøve matematik

4.—6. december Blive-weekend

8. december Teaterhøjskolen:”12 møder med et vidunderbarn”

8. december Badmintonstævne

17. december Julemiddag

5